När jag upptäckte: vänsterpartister

5 05 2009

Om bloggen har lärt mig något är det att vissa människor faktiskt finner mig och mina åsikter provocerande. Jag tänker inte ens försöka vara politiskt korrekt i det här inlägget, så om du har anledning att tro att du inte kommer att tycka om det bör du sluta läsa nu. Tänk gärna efter innan du kommenterar, påhopp och dylikt raderas.

 

För ett par månader sedan när jag startade bloggen fick jag några önskemål om ämnen att behandla. Ett var att jag skulle ”berätta om mina intryck efterhand som jag upptäcker min ‘nya värld’ utanför min skyddade uppväxt”. Det finns så mycket att skriva om att jag inser att det kommer att krävas mer än ett inlägg om det här. De kommer inte att handla så mycket om ekonomi, snarare samhället och människor i allmänhet.

 

I alla fall, vänsterpartister var det idag – människor jag aldrig tidigare ens drömt om att socialisera med. De som röstar mot välfärd, de som kämpar mot alla typer av framsteg i samhället. Vänsterpartister är, enligt den förutfattade åsikt jag hade, jobbiga, obildade och fattiga människor utan några som helst mål i livet. De har fula kläder, korta luggar och återfinns mestadels söder om Slussen. Mest av allt älskar de att trycka ner kapitalister och alla tänkbara lyckade människor. Det är det de lever för.

 

När jag så för två år sedan lämnade högstadiet och skulle göra något med mitt liv, gjorde jag något ganska oväntat som medförde att jag kom i kontakt med många vänsterpartister – fler än jag någonsin hade kunnat föreställa mig på samma ställe. Till en början var det mycket otrevligt. Varje gång jag hörde ”för så gör vi i Ung Vänster” fick jag obehagskänslor. Jag försökte omedvetet vara diskret när det gällde mitt liv och var jag bodde. Vilken skola jag gick på kunde jag dock inte hemlighålla, efter vädret var det nog det vanligaste samtalsämnet. Reaktionerna när jag berättade var blandade. En och annan verkade bli lite förolämpad och fällde någon hånfull kommentar. Det kunde vara att jag ”trodde att jag var något, va?” och att jag ”måste vara smartare och bättre än alla andra” vilket i deras ögon innebar att jag såg ner på dem. Att jag var där för att håna dem. Jag försökte att inte bry mig om sådana anmärkningar, men jag är inte starkare än någon annan. Det är klart att det gjorde lite ont att jämt få sådant kastat i ansiktet utan att ha gjort något för att provocera.

 

Om det var exakt samma personer som fällde kommentarerna som var vänsterpartister kan jag inte veta säkert och jag försöker inte heller dra den slutsatsen. Jag lade inte på minnet vilka som brukade prata om Ung Vänster och Vänsterpartiet heller, bara att jag hörde det oftare än jag någonsin gjort tidigare. Men det var självklart inte enbart en jobbig upplevelse. De flesta jag mötte var, oavsett partipolitisk tillhörighet, mycket trevliga människor och reagerade inte alls negativt när de fick veta vilken skola jag går på. Jag träffade till och med en som hade sökt till samma skola men inte kommit in och istället börjat på ett annat gymnasium med ”gott rykte” och höga intagningspoäng.

 

Så småningom fick jag många nya vänner varav de flesta är vänsterpartister. Vanliga, trevliga människor som behandlar mig med respekt. Öppna människor, som jag genast kände att jag kunde prata om allt med trots att jag inte kände dem så väl. Vi har för länge sedan konstaterat att våra uppväxter och livssituationer skiljer sig åt något enormt, men inte sett det som ett hinder. Vi har suttit uppe sent på natten och pratat. Jag upptäckte sådant som jag egentligen borde veta men aldrig trodde på – att fina, underbara människor som jag kan komma överens med finns i alla partier. Att klyschor bara är klyschor för att de är så sanna – det går inte att generalisera och partitillhörighet säger inte något om individen. Jag har kompisar i Vänsterpartiet och jag älskar dem.

 

 

(Måste bara tillägga att jag fortfarande inte har någon som helst förståelse för deras politik. Jag tycker rent ut sagt att den är värdelös på de flesta punkter.)


Åtgärder

Information

7 responses

6 05 2009
Jonas

Det här är ju bara för gulligt :). Du låter ganska nedlåtande och överklass trots att du försöker låta det motsatta. Jag röstar själv borligt, men har ändå en förståelse för vänsterpolitik. Tyvärr funkar det väl oftast bättre i teorins värld än praktiskt, men det finns ju ändå mycket som man kan ta åt sig. När det kommer till miljön har vänstern ofta en ganska sund politik, medans högern kan vara lite för mycket på storföretagens sida. Stora företag är enligt naturen mot förändring- särkilt när det finns en kostnad associerad- och jag tror t.ex. att miljöregleringar och skatter kan ha stor effekt, trots att jag är borgare. Jag tror också att företag kan vinna mycket goodwill (=kunder=vinst) genom att göra ”gröna” förändringar.

Att det finns trevliga och otrevilga männsikor i alla samhällsklasser och inom alla politiska inriktningar är ju en bra insikt att ha. Grattis till den! Stereotyper an ju stämma ibland, men inte allid. T.ex. är ju Warren Buffet en vänsterpolitiker, trots att han ligger på topp tre av världens rikaste personer.

7 05 2009
Direktörsdottern

Vad är då motsatsen till ”nedlåtande och överklass”, avgudande arbetarklass? Nja. Snarare försöker jag vara objektiv. Roligt att jag kan underhålla någon, men om du kunde precisera vad du upplevde som gulligt vore det toppen.

6 05 2009
Jonas

Förlåt om jag lät nedlåtande, men det VAR ganska gulligt. ;)

9 05 2009
Mekongs Blogg

Att umgås med vänsterpartister är lite grann som att köpslå med djävulen om sin själ. Den ideologin har mördat miljoner de senaste 100 åren och det är ett faktum man bör ha i åtanke när man umgås med dylika männiksor!

1 06 2009
Papi

Skulle vänsterpartister ha mördat miljoner människor?

Skulle man tänka som du gör har högerpolitiken mördat 1000x gånger fler. Tänk alla presidenter, kungar (vi snackar karl den XII:’s tid nu baby) och kejsare som bedrivit högerpolitik.
Kapitalismen är ju även orsaken till slaveriet, och vi vet ju hur human den idén är…
Nä du ”Mekong”, nu får du alltid tänka efter innan du uttalar dig om saker.

1 06 2009
Papi

Gullig syn på vänsterpartister du har :).
Vänsterpolitiken har ju alltid inriktat sig på empati och medlidande för andra människor, att ge ett skyddsnät för människor som har det svårt i livet. Samt inrikta sig på att ge människor kvalitét i livet. Den borgerliga politiken inriktar sig ju på den totala motsatsen, kolla på USA – så ser kapitalismen ut. Att tro att vi i sverige skulle vara en annorlunda typ av kapitalister är även det gulligt, men det fungerar ju inte så.

Vill man att kapitalismen ska få mer utrymme – kika på usa. Hela det ekonomiska samhället där har ju kollapsat, det är kapitalismen som inte fungerar, krisen visar det.
Slaveriet finns fortfarande, skillnaden är att nu är det ”Svetlana, 60 år” som städar din kontorslokal när du inte är där, som är slaven.

1 06 2009
Direktörsdottern

Tack :) du också!

Självklart finns det många sätt att se på alla ideologier. Tack för att du delade med dig av ditt sätt.

(Jobb är inte slaveri. Vidriga arbetsförhållanden och dåligt betalt är inte lika med slaveri även om det förstås också är hemskt. En slav är någons egendom, en slav har ingen rättshandlingsförmåga, osv)

Lämna en kommentar